Ouderdomsklachten

Ouder worden betekent vaak een afname van je conditie en een toename van pijntjes en ongemakken. Je souplesse neemt af en je evenwichtsgevoel wordt minder, waardoor het risico op vallen toeneemt. Ook je uithoudingsvermogen gaat bergafwaarts. Dit alles beïnvloedt je zelfredzaamheid. Daarnaast kun je aandoeningen krijgen die met ouderdom samenhangen. Denk aan reuma, artrose, hart- en vaatproblemen, incontinentie, diabetes type 2 (ook wel ouderdomsdiabetes of suikerziekte genoemd), osteoporose en de ziekte van Parkinson. Naarmate je minder gaat bewegen, is de kans op (verergering van) dit soort kwalen groot. Door in beweging te blijven, kun je ouderdomsklachten voorkomen of verminderen. Geriatrie-oefentherapie helpt je om op een verantwoorde en natuurlijke manier te bewegen: op je eigen tempo en binnen je mogelijkheden.

Wat is geriatrie-oefentherapie?

Geriatrie is een medisch specialisme gericht op ouderdomsziekten. Geriatrie-oefentherapie helpt ouderen die een combinatie van aandoeningen hebben: een verzameling van lichamelijke, psychische en sociale problemen, die het functioneren ernstig belemmeren en de levenskwaliteit aantasten.

Geriatrische oefentherapie is gericht op preventie, revalidatie en herstel. Door verschillende oefeningen werk je aan het behoud en de verbetering van:

Hoe helpt de geriatrie-oefentherapeut jou?

In een kennismakingsgesprek (de intake) brengt de geriatrie-oefentherapeut je klachten in kaart. Vervolgens krijg je verschillende oefeningen om je uithoudingsvermogen, souplesse en evenwichtsgevoel te verbeteren. Onder begeleiding van je therapeut breng je je lichaam in een betere conditie en verminder je het risico op vallen.

Het is dus cruciaal dat je blijft bewegen. Maar het is nog belangrijker dat je je eigen grenzen aanvoelt en in acht neemt. Tijdens de behandeling leer je je grenzen en mogelijkheden beter kennen. Je oefentherapeut geeft je houdingsoefeningen en bewegingsadviezen op maat, zodat ze eenvoudig toepasbaar zijn in je dagelijks leven.

Het doel van geriatrie-oefentherapie is je vitaliteit versterken en behouden. Dit kan door structureel gezonder te bewegen bij alle dagelijkse bezigheden. Je oefentherapeut helpt je om zo optimaal mogelijk te functioneren, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Hierdoor kun je langer zelfredzaam blijven en meer regie houden over je eigen leven.

Wanneer ga je naar de geriatrie-oefentherapeut?

Je kunt bij de geriatrie-oefentherapeut terecht met klachten en aandoeningen als: